top of page

Yemek zamanları konusunda zorluk yaşayan çocuklar için beslenme terapisinin temelinde; yemek saatlerinin en önemli değerlerinden birinin yiyecekten ‘keyif alma’ ve yeme içmeye yönelik ‘içsel istek’ ve ‘regülasyon’ olduğu inancı yer alır.

Beslenme sırasında kaygılı çocukların yemek yeme istememelerindeki altta yatan nedenlerden; yeni yiyeceklerin oluşu, tanıdık yiyeceklerin farklı şekillerdeki sunumu veya yemek zamanının herhangi bir yönüyle ilgili değişiklik endişesi çocuklarda beslenmeyi reddetme veya oldukça yapılandırılmış beslenme alışkanlıklarıyla sonuçlanabilir. Bu durum rahatça beslenmeyi ve yiyecek seçimlerini büyük ölçüde kısıtlarken çocukların kendilerini güvende veya rahat hissettiği sınırlı sayıda yiyecek menüsüyle sonuçlanabilir.

Kimi çocuklar ise duyusal kaçınma ya da duyusal hassasiyetleri nedeniyle yemek zamanlarından hoşlanmıyor, besinlerin duyusal özelliklerini tolere edemiyor ve belli yiyecek türlerine karşı gösterdikleri tepkiler nedeniyle yemek yemekte zorlanıyor olabilirler. Bazen de beslenme problemlerindeki neden çocuğun zayıf oral motor becerilere sahip olması olabilmektedir.

Beslenme problemine neden olabilecek yapısal, duyusal ve oral motor beceriler değerlendirilerek gerekli alanlarda uygun müdahalelerde bulunulmalı, çocuğun besinlere güvenmesi, içsel motivasyonu sağlaması ve yemekten keyif alması sağlanmalıdır. Daha fazla bilgi için bize başvurabilirsiniz.

bottom of page